fbpx

Enkla tips som får dina favoritplagg att hålla längre!

Att förlänga livslängden på dina favoritplagg behöver varken vara svårt, dyrt eller tidskrävande! Det enda som krävs är några ändrade rutiner och lite extra kärlek.

Här är några smarta tips för att ge dina plagg längre livslängd!

Ull & kashmir

Använder du ull och kashmir plagg och undrar hur du ska sköta dem?
Det kan vara trixigt att tvätta plagg i just de materialen. Men här kommer några tips:

Ett plagg i ull och kashmir behöver inte tvättas lika ofta om du är duktig på att vädra plagget efter varje användning. När du väl behöver tvätta plaggen, bör de tvättas varsamt utan fettlösande tvättmedel. På det sättet behåller ullet sina naturliga fetter.

Kom ihåg att plantorka plaggen så dem inte tappar passformen och vik sedan ihop dem i garderoben, låt dem inte hänga på en galge. Det gäller alla dina stickade plagg!

Om du ändå känner dig osäker på att tvätta dina ull och kashmirplagg och vill ha professionell hjälp, rekommenderar vi att du kemtvättar dem!

Hitta din kemtvätt

Skjortan

För att behålla skjortans livslängd och undvika slitage bör du inte tvätta den allt för ofta. Din skjorta kan faktiskt användas flera gånger utan att tvättas, så länge du är noggrann med att vädra den.

Med det sagt så bör den såklart tvättas ibland. Tänk då på att vända skjortan ut och in och att knäppa upp alla knappar för bästa resultat.

Låt sedan skjortan lufttorka med den översta knappen knäppt. Hänger du den snyggt från början kan du till och med slippa stryka den, tänk vad tid du sparar!

Ett annat smart tips! Tappar du ofta dina knappar på skjortan? Lacka dem! Använd transparent nagellack så trådarna sitter kvar.

Vill du vara säker på att skjortan inte krymper eller får färgförändringar, eller du kanske helt enkelt inte har tid att tvätta den? Då kan du alltid lämna in den på kemtvätt!

Kostymen

För att få din favoritkostym att hålla en lång tid framöver finns det några knep du kan tänka på:

Brukar du lägga din mobil i kostymfickan? Gör inte det! Undvik att lägga tunga saker i fickorna. Det gör så kavajen tappar passformen och tillslut får en dålig passform.

Ett annat tips är att använda rätt galge till rätt kavaj. Galgen bör vara i rätt storlek, det vill säga att den ska vara bred nog för att fylla ut kavajens axelsöm.

Om kostymen redan hunnit tappa passformen så är ett tips att ta med den till en skräddare, för att få den att sitta snyggt igen!

Vädra kavajen efter varje användning och ånga den om du har möjlighet.

Om olyckan skulle vara framme och du får en fläck på kavajen, rekommenderar vi att du lämnar in den på kemtvätt för att behålla kvaliteten.

Regnrocken

Har regnrocken blivit smutsig?

I vissa fall kanske det bara är en liten fläck som du enkelt kan skölja bort med vatten.

Men behöver du fräscha upp plagget och tvätta det i maskinen finns det några regler du bör veta om:

Tvätta aldrig dina vattentäta plagg med sköljmedel eller mjukgörande medel. Det kan förstöra den vattentäta ytan på plagget. Använd istället endast tvättmedel, gärna anpassat för vattentäta plagg.

Torka plaggen på en hängare eller ett sträck och inte i torktumlaren.

Har ditt plagg däremot fått en tuffare fläck som inte går att få bort?
Då är det bästa alternativet att lämna in det på kemtvätt!

Vi på Downstairs tvättar idag med två kemtvättsmetoder som båda värnar om miljön och dig som bär kläderna.

Läs mer